op de bagagedrager zitten


op de bagagedrager zitten 1.0

profiteren (van iemand of iets); meeliften op het succes (van iemand of iets)

Algemene voorbeelden


Niemand zit op de bagagedrager, iedereen doet constructief mee.

https://fdocuments.nl/document/company-profiel.html?page=9,

Bestuurders van Amsterdam zullen in de majeure processen vaak het initiatief nemen of voorop gaan. Maar ook hier geldt dat zij die taken alleen maar kunnen waarmaken als zij daarin geschraagd worden door collega-bestuurders uit de deelregio's. Geen enkele gemeente of deelregio kan 'op de bagagedrager' zitten of alleen vanuit eigen belang meedoen. Steeds zal in alle openheid de vraag gesteld en beantwoord moe- ten worden: wat kunnen wij doen om de gezamenlijk gestelde MRA-doelen te realiseren en doen we dat ook?

https://www.metropoolregioamsterdam.nl/wp-content/uploads/2019/11/Meer-richting-en-resultaat-Evaluatie-bestuurlijke-samenwerking-Metropoolregio-Amsterdam.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • op de bagagedrager zitten bij iemand

Juist omdat Rijswijk Wonen de komende jaren voor flinke opgaves staat als het gaat om onderwerpen als duurzaamheid, energietransitie en leefbaarheid, vindt Van den Broeke de klankbordfunctie van de Bewonersvereniging Rijswijk "essentieel". "Het gaat erom dat ze tegendruk geven door bij alle beleidskwesties ons op het huurdersbelang te wijzen. Op basis van een goede verstandhouding, is er alle ruimte om elkaar op de inhoud stevig beet te pakken. Ik zie ze dan ook als een volwaardige gesprekspartner waar we een goede relatie mee hebben zonder dat ze bij mij op de bagagedrager zitten."

https://www.rijswijkwonen.nl/News/2170/,

Voorzetsel: van

  • op de bagagedrager zitten van de chemiesector
  • op de bagagedrager zitten van de kleintjes

Bruggink riep de agrosector op kartrekkers te leveren, om ook vanuit de agribusiness grip op de ontwikkeling van de biobased economy te houden. Zo moet er nieuwe regelgeving komen om andere verwerkingstechnieken mogelijk te maken. "De huidige wetgeving is nog doordrenkt van olie. In de beginfase zal de landbouw dan ook op de bagagedrager zitten van de chemiesector, maar dat kan later andersom worden. Dat vergt wel een eigen agenda voor de agrosector."

https://www.dutchbiorefinerycluster.nl/download/159/documenten/Groene_hairspray_komt_er_aan.pdf.

"Het is een sector met twee snelheden. Er zijn multinationals, en er zijn kleine bedrijven. Die kleine maken de meeste herrie, de grote houden hun mond. Ze zitten op de bagagedrager van de kleintjes, en die eten ze uiteindelijk op."

https://edepot.wur.nl/341666,

met bijwoord ervoor


  • gratis op de bagagedrager zitten
  • lekker op de bagagedrager zitten

Teuton bezit 20% van Treaty Creek en met bijna 30 miljoen ounces in de resources is dit één van de grootste goudontdekkingen van de voorbije decennia. Tudor Gold bezit 60% van Treaty en staat ook in de voor de exploratiekosten. Teuton kan gratis op de bagagedrager zitten.

https://www.beurs.com/novo-white-rock-en-teuton/,

Het lijkt erop dat de Baupost Group op het juiste moment is ingestapt. De koers van Just Eat Takeaway is dit jaar met ongeveer 20% gedaald. De bezorgers van Jitse fietsten zich het afgelopen coronajaar rot, waarin het online bestellen van eten en drinken enorm toegenomen is. Bij gebrek aan de gang naar het restaurant. Aangezien de mens een lui gewoontedier is, is het de verwachting dat de bezorghausse nog wel even aan blijft houden. En dan is het natuurlijk lekker op de bagagedrager zitten. Volgens Forbes heeft Baupost Group $30 miljard in beheer.

https://www.quotenet.nl/zakelijk/a37299508/amerikaanse-miljardair-stapt-voor-meer-dan-half-miljard-achterop-bij-jitse-groen/,

op de bagagedrager zitten 2.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

vlak achter een ander blijven, letterlijk of figuurlijk, bijvoorbeeld in een klassement; zich in het kielzog van een ander ophouden
Vooral in de sportverslaggeving, in toepassing op scores, een rangschikking e.d. met betrekking tot het verschil tussen opponenten of, in meer letterlijke zin, in toepassing op de geringe afstand ten opzicht van een ander in een race.

Algemene voorbeelden


Achterin zit het zo langzamerhand aardig dicht bij UNA. Immers, voor de tweede achtereenvolgende keer de nul. Vandaag scoren de mannen van Harrie Gommans bovendien qua spel zeker een voldoende, en scheppen ze zich de meeste en de beste kansen. Maar goals, ho maar. En dus blijven er in de middenmoot van de Derde Divisie veel ploegen bij de Zeelstenaren op de bagagedrager zitten.

https://amateurvoetbaleindhoven.nl/una-blijft-in-beverwijk-op-0-0-steken,

We blijven op de bagagedrager zitten qua scores maar komen er niet voorbij.

http://www.dcjackpot.nl/verslagenjp9.html,

KIOS moest de tweede helft zo door gaan en meteen laten zien dat er niks meer te halen viel voor Phoenix. Helaas lukte dit niet helemaal. Phoenix bleef op de bagagedrager zitten. Waarbij steeds de voorsprong voor KIOS van 4 punten.

https://de-wolden.nieuws.nl/sport-de-wolden/20987/kios-behoudt-ongeslagen-status-zoetermeer/,

Slechte weer in Italië wil zeggen geschrapte bergen en geen tv-beelden zo is maar weer gebleken vandaag. Bernal heeft de puntjes op de i gezet en zonder pech zal hij de Giro winnen denk ik. 3 spelers die Bernal nog opgespaard hadden zaten op de bagagedrager van de Colombiaan en winnen deze etappe.

https://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/giro-2021-bagagedrager-spel/page/11/,

Dat Max Verstappen en Lewis Hamilton elkaar niet zoveel ontlopen, werd dit seizoen al duidelijk, maar was des te meer zichtbaar in Zandvoort. In de kwalificatie was het verschil tussen de twee nihil en in de race bleef Hamilton continu op de bagagedrager zitten van Max. Het zorgde voor een enorm spannende race, en liet eens te meer zien dat deze twee coureurs op een compleet ander niveau zitten dan de rest van de grid.

https://www.gpblog.com/nl/nieuws/93265/conclusies-na-de-nederlandse-gp-zandvoort-is-geen-monaco.html,